Latest wildlife posts
#DZIERLATKA
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Galerida cristata, ang. Crested Lark) ptak z rodziny Alaudidae (skowronki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 17-19 cm, masa ciała 37-55 g. Ubarwienie szare z ciemnym, obfitym plamkowaniem na wierzchu ciała i kreskowaną piersią. Na głowie spiczasty czubek, który ptak może też składać wzdłuż ciemienia. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W Polsce niegdyś pospolita, zwłaszcza w niektórych miastach, ale od lat 70. ubiegłego wieku drastycznie zmniejszyła swą liczebność. Zamieszkuje suche, płaskie murawy, często przy domostwach, tereny ruderalne. Gniazdo zakłada na ziemi. W okresie III-VII składa 3-7 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 11-13 dni. Wyprowadza 2-3 lęgi w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: nasiona, zielone części roślin zielnych, owady. Liczebność w Polsce szacowana na 3500-4500 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Dariusz Graszka - Petrykowski
Czytaj miej
Show more
(zoologia leśna, ptaki), (łac. Galerida cristata, ang. Crested Lark) ptak z rodziny Alaudidae (skowronki), rzędu Passeriformes (wróblowe). Długość ciała 17-19 cm, masa ciała 37-55 g. Ubarwienie szare z ciemnym, obfitym plamkowaniem na wierzchu ciała i kreskowaną piersią. Na głowie spiczasty czubek, który ptak może też składać wzdłuż ciemienia. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W Polsce niegdyś pospolita, zwłaszcza w niektórych miastach, ale od lat 70. ubiegłego wieku drastycznie zmniejszyła swą liczebność. Zamieszkuje suche, płaskie murawy, często przy domostwach, tereny ruderalne. Gniazdo zakłada na ziemi. W okresie III-VII składa 3-7 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 11-13 dni. Wyprowadza 2-3 lęgi w roku. Gatunek osiadły. Pożywienie: nasiona, zielone części roślin zielnych, owady. Liczebność w Polsce szacowana na 3500-4500 par. Gatunek objęty ochroną ścisłą.
ŹRÓDŁO (AUTOR)
Dariusz Graszka - Petrykowski
Czytaj miej
#POTRZESZCZ
rodzina
trznadlowate
opis
Długość ciała: 17-19 cm
Nieco większy i masywniejszy od trznadla. Ubarwienie bardzo skromne, z wierzchu szarobrunatne, z ciemno kreskowaną głową, karkiem i grzbietem. Spód białawy, gęsto, czarno plamkowany na piersi i kreskowany na bokach brzucha. Dziób masywny o wypukłej krawędzi. Wygląda niepozornie przypominając skowronka, ale zupełnie inaczej śpiewa. Siedząc na wyniesionym miejscu powtarza monotonnie zgrzytliwą, niezbyt miłą piosenkę.
miejsca
Cały obszar kraju z wyjątkiem gór, rozmieszczenie nierównomierne, najmniej liczny na północy kraju
siedlisko
Pola uprawne, łąki, pastwiska z pojedynczymi drzewami, krzakami, płotami, wzdłuż dróg i rowów
liczebność
Średnio liczny, lokalnie nieliczny ptak lęgowy
gniazdo
Na ziemi w płytkim dołku, dobrze ukryte w łanie roślinności trawiastej i zielnej; zbudowane z łodyg roślin zielnych i liści trwa, wyścielone korzonkami z dodatkiem włosia
lęg
4-5 beżowych, brunatno nakrapianych jaj. Wysiadywanie 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 10-12 dniach
pokarm
Głównie nasiona, także drobne bezkręgowce
wędrówki
Częściowo osiadły, regularnie zimuje
ochrona
Gatunek chroniony
Show more
rodzina
trznadlowate
opis
Długość ciała: 17-19 cm
Nieco większy i masywniejszy od trznadla. Ubarwienie bardzo skromne, z wierzchu szarobrunatne, z ciemno kreskowaną głową, karkiem i grzbietem. Spód białawy, gęsto, czarno plamkowany na piersi i kreskowany na bokach brzucha. Dziób masywny o wypukłej krawędzi. Wygląda niepozornie przypominając skowronka, ale zupełnie inaczej śpiewa. Siedząc na wyniesionym miejscu powtarza monotonnie zgrzytliwą, niezbyt miłą piosenkę.
miejsca
Cały obszar kraju z wyjątkiem gór, rozmieszczenie nierównomierne, najmniej liczny na północy kraju
siedlisko
Pola uprawne, łąki, pastwiska z pojedynczymi drzewami, krzakami, płotami, wzdłuż dróg i rowów
liczebność
Średnio liczny, lokalnie nieliczny ptak lęgowy
gniazdo
Na ziemi w płytkim dołku, dobrze ukryte w łanie roślinności trawiastej i zielnej; zbudowane z łodyg roślin zielnych i liści trwa, wyścielone korzonkami z dodatkiem włosia
lęg
4-5 beżowych, brunatno nakrapianych jaj. Wysiadywanie 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 10-12 dniach
pokarm
Głównie nasiona, także drobne bezkręgowce
wędrówki
Częściowo osiadły, regularnie zimuje
ochrona
Gatunek chroniony
W poznańskim gnieździe sokołów wykluły się dzisiaj pisklaczki. Fotka obrazuje ich odpoczynek po kolacji.