Latest wildlife posts
Łanie i jelonek w Leśnym Zakątku 🦌
31 maja 2024
(łania 5.50.56 - 5.54.27/8.03.52 -
- 8.50.20/jelonek 7.26.35-8.16.40/łania st. 8.47.54 - 9.21.50/łania mł. 9.12.57 - 9.21.49//jelonek 9.14.24 - 9.15.30/ łania mł. 9.22.16-9.50.40/9.43.33-9.53.45/10.24.05 --
10.32.20/jelonek 17.08.45 - 17.52.16)
#jelonek #łania #LeśnyZakątek #jeleń #byki #byk #łanie #ssaki
Show more
31 maja 2024
(łania 5.50.56 - 5.54.27/8.03.52 -
- 8.50.20/jelonek 7.26.35-8.16.40/łania st. 8.47.54 - 9.21.50/łania mł. 9.12.57 - 9.21.49//jelonek 9.14.24 - 9.15.30/ łania mł. 9.22.16-9.50.40/9.43.33-9.53.45/10.24.05 --
10.32.20/jelonek 17.08.45 - 17.52.16)
#jelonek #łania #LeśnyZakątek #jeleń #byki #byk #łanie #ssaki
Maliny kwitną bardzo intensywnie, wszystko wskazuje na to, że zapowiada się niesamowity urodzaj.
Fot. Marcin Scelina
#las #Bieszczady #malina #maliny
Fot. Marcin Scelina
#las #Bieszczady #malina #maliny
W porannej rosie rozkwitają wrotycze baldachogroniaste (Tanacetum si corymbosum).
Fot. Marcin Scelina
#las #Bieszczady #Tanacetum #wrotycz
Fot. Marcin Scelina
#las #Bieszczady #Tanacetum #wrotycz
"Nieco frasobliwa"
wiewiórka Sciurus vulgaris w leśnictwie Bolewice
Fot. G.Gaczyński
wiewiórka Sciurus vulgaris w leśnictwie Bolewice
Fot. G.Gaczyński
Leśne Pogotowie - Jacek Wąsiński
·
Dzisiaj mamy ważny dzień, ptaka który jest z naszym krajem bardzo dobrze kojarzony 😊 Dzień Bociana! Na świecie występuje 7 gatunku z rodzaju bocian.
Bociany to bardzo popularni pacjenci ośrodka, co roku trafia ich ok. 100, a prawie 60 jest stałymi rezydentami ośrodka ze względu na trwałe okaleczenia czy to nóg, skrzydeł i dziobów. Jednak udaje się nam wypuścić na wolność co roku ponad połowę bocianów które do nas trafiają ok. 40-50szt. Młode bociany które nie czują się na siłach podróżowac, zostają z nami do wiosny i dopiero wtedy odlatują, dlatego czasem przez zimę mamy ich nawet 90.
Trafiają do nas najczęściej kilkudniowe maluszki i te które nie miały dość siły aby podróżować na zimę do ciepłych krajów. Niestety bardzo dużo bocianów wpada na linię wysokiego napięcia i te najczęściej po takim wypadku nie powracają już do zdrowia – zdarza się, że ich nogi zostają poparzone prądem i stają się całkowicie bezwładne. Dlatego ważne jest aby dostawca energii zabezpieczał kable, szczególnie w pobliżu gniazd, lub prowadzić jedną wiązkę kabli, to pozwoli uniknąć tragedii ptaków.
W Polsce mamy jeszcze drugiego bociana - bociana czarnego. Jest dużo rzadszy i skryty. Gnieździ się w lesie, z daleko od człowieka, ale mimo to również trafiają do nas te piękne ptaki.
Tak naprawdę mogą zjeść wszystko co nawinie im się przed wielkie dzioby – zające, krety, młode innych ptaków a nawet własne pisklęta. Jednak zjadają głównie owady, gryzonie, ryby, ślimaki, gady a rzadziej płazy.
Na terenie ośrodka od 10 lat gniazduje para bocianów. Często nie udawało im się wysiedzieć jaj lub wykarmić z jakichś powodów młodych. W tym roku jednak udało się i mają aż 4 maluchy. Nasze bociany nie odlatują na zimę, więc miały co najmniej 2-3 tygodnie przewagi nad innymi boćkami, i ich maluchy są już bardzo, bardzo duże 😊 Postawiliśmy również w tym roku dodatkową platformę którą zajęła kolejna para bocianów.
Show more
·
Dzisiaj mamy ważny dzień, ptaka który jest z naszym krajem bardzo dobrze kojarzony 😊 Dzień Bociana! Na świecie występuje 7 gatunku z rodzaju bocian.
Bociany to bardzo popularni pacjenci ośrodka, co roku trafia ich ok. 100, a prawie 60 jest stałymi rezydentami ośrodka ze względu na trwałe okaleczenia czy to nóg, skrzydeł i dziobów. Jednak udaje się nam wypuścić na wolność co roku ponad połowę bocianów które do nas trafiają ok. 40-50szt. Młode bociany które nie czują się na siłach podróżowac, zostają z nami do wiosny i dopiero wtedy odlatują, dlatego czasem przez zimę mamy ich nawet 90.
Trafiają do nas najczęściej kilkudniowe maluszki i te które nie miały dość siły aby podróżować na zimę do ciepłych krajów. Niestety bardzo dużo bocianów wpada na linię wysokiego napięcia i te najczęściej po takim wypadku nie powracają już do zdrowia – zdarza się, że ich nogi zostają poparzone prądem i stają się całkowicie bezwładne. Dlatego ważne jest aby dostawca energii zabezpieczał kable, szczególnie w pobliżu gniazd, lub prowadzić jedną wiązkę kabli, to pozwoli uniknąć tragedii ptaków.
W Polsce mamy jeszcze drugiego bociana - bociana czarnego. Jest dużo rzadszy i skryty. Gnieździ się w lesie, z daleko od człowieka, ale mimo to również trafiają do nas te piękne ptaki.
Tak naprawdę mogą zjeść wszystko co nawinie im się przed wielkie dzioby – zające, krety, młode innych ptaków a nawet własne pisklęta. Jednak zjadają głównie owady, gryzonie, ryby, ślimaki, gady a rzadziej płazy.
Na terenie ośrodka od 10 lat gniazduje para bocianów. Często nie udawało im się wysiedzieć jaj lub wykarmić z jakichś powodów młodych. W tym roku jednak udało się i mają aż 4 maluchy. Nasze bociany nie odlatują na zimę, więc miały co najmniej 2-3 tygodnie przewagi nad innymi boćkami, i ich maluchy są już bardzo, bardzo duże 😊 Postawiliśmy również w tym roku dodatkową platformę którą zajęła kolejna para bocianów.
31 maja obchodzony jest Dzień Bociana Białego🥰
Święto to ma na celu popularyzację wiedzy na temat życia bocianów oraz zwrócenie uwagi na potrzeby tego wymagającego ochrony gatunku.
fot. Bociany: Bolek i Melania z Dębnicy, Wojtek z Wałcza💚
#bociany #ptaki #bocian #bolekmelania
Święto to ma na celu popularyzację wiedzy na temat życia bocianów oraz zwrócenie uwagi na potrzeby tego wymagającego ochrony gatunku.
fot. Bociany: Bolek i Melania z Dębnicy, Wojtek z Wałcza💚
#bociany #ptaki #bocian #bolekmelania
Dzierzba gąsiorek – drapieżny zorro.
Gąsiorek (Lanius collurio) jest najpospolitszym przedstawicielem rodziny dzierzbowatych występujących w Polsce. Jest to ptak nieco większy od wróbla; dymorfizm płciowy u gąsiorka jest silnie widoczny. Wierzch głowy i kark u samca są szare, grzbiet i wierzch skrzydeł jasnobrązowe, a spód ciała białoróżowy. Przez oko przechodzi czarna maska. Samica natomiast jest cała brązowa z wyjątkiem brzucha, który jest jasny i prążkowany. Brak również maski. Młode osobniki są podobne do dzierzby rudogłowej.
Bardzo charakterystyczną cechą u gąsiorków (jak również innych dzierzb i sokołowatych) jest tak zwany „sokoli ząb”, czyli wyrostek na dziobie, który pomaga w uśmiercaniu ofiar, gąsiorek jest bowiem drapieżnikiem. Poluje głównie na duże owady, ale nie gardzi również drobnymi ssakami (głównie gryzoniami), jaszczurkami czy małymi ptakami. Jeden ze zwyczajów tego ptaka może budzić grozę; gąsiorek często gromadzi swoje zdobycze w swego rodzaju „spiżarniach” nadziewając na kolce i ciernie upolowane zwierzęta.
Gąsiorek związany jest z otwartymi, suchymi, trawiastymi obszarami ze skupieniami gęstych krzewów. Gniazda zakładane są zwykle nisko w ciernistych zaroślach. W lęgu składa od 3 do 6 jaj. Oboje z rodziców opiekują się pisklętami, które w ciągu dwóch tygodni od wyklucia są w stanie wylatywać z gniazda.
Zimuje w Afryce.
Literatura:
Perrins Ch. M., Wielka Encyklopedia Ptaków, wyd. Muza, wyd. III, Warszawa 2004.
Hudec K., Przewodnik Ptaki, wyd. Multico, Warszawa 1994.
Wygląd
Gąsiorek ma szara główkę. U samców przez oko przechodzi pas o ciemnej barwie. Ma kasztanowy grzbiet i jasny spód z czerwonawym odcieniem. Samiczki różnią się od samców. Z wierzchu są brązowe, spód natomiast mają pokryty brązowymi pręgami.
Biotop
Żyje na obrzeżach lasów – tylko wyjątkowo gniazduje wewnątrz zwartych kompleksów leśnych. Lubi sady, ogrody, otwarte tereny porośnięte krzewami, wrzosowiska i miejsca, gdzie nietrudno o żywopłoty. Często pojawia się na polach pokrytych kępami drzew. Nie występuje w miastach, choć można spotkać go na obrzeżach terenów zabudowanych w parkach, na cmentarzach i działkach.
Występowanie
Gniazduje na terenach od Europy Zachodniej (poza południową Hiszpanią i Portugalią) do Azji Środkowej. Próżno go natomiast szukać w Irlandii, w środkowej i północnej części Wielkiej Brytanii, a także na Sycylii, Cyprze i Krecie. Omija też daleką północ Europy. Gniazduje w całej Polsce – jest szeroko rozpowszechniony i średnio liczny. Szacuje się, że w latach dziewięćdziesiątych było w Polsce 300-400 tys. par gąsiorków.
Lęgi
Odbywa jeden lęg w roku, najczęściej na przełomie maja i czerwca. W lęgu pojawia się 4-6 jaj o ubarwieniu zielonoróżowym lub też białych w plamki. Pisklęta po wykluciu przebywają w gnieździe około dwóch tygodni, a potem jeszcze przez jakiś czas pozostają pod opieką rodziców.
Pokarm
Gąsiorek pożera duże owady. Nie gardzi małymi gadami, pisklętami ptaków i niewielkimi gryzoniami.
Show more
Gąsiorek (Lanius collurio) jest najpospolitszym przedstawicielem rodziny dzierzbowatych występujących w Polsce. Jest to ptak nieco większy od wróbla; dymorfizm płciowy u gąsiorka jest silnie widoczny. Wierzch głowy i kark u samca są szare, grzbiet i wierzch skrzydeł jasnobrązowe, a spód ciała białoróżowy. Przez oko przechodzi czarna maska. Samica natomiast jest cała brązowa z wyjątkiem brzucha, który jest jasny i prążkowany. Brak również maski. Młode osobniki są podobne do dzierzby rudogłowej.
Bardzo charakterystyczną cechą u gąsiorków (jak również innych dzierzb i sokołowatych) jest tak zwany „sokoli ząb”, czyli wyrostek na dziobie, który pomaga w uśmiercaniu ofiar, gąsiorek jest bowiem drapieżnikiem. Poluje głównie na duże owady, ale nie gardzi również drobnymi ssakami (głównie gryzoniami), jaszczurkami czy małymi ptakami. Jeden ze zwyczajów tego ptaka może budzić grozę; gąsiorek często gromadzi swoje zdobycze w swego rodzaju „spiżarniach” nadziewając na kolce i ciernie upolowane zwierzęta.
Gąsiorek związany jest z otwartymi, suchymi, trawiastymi obszarami ze skupieniami gęstych krzewów. Gniazda zakładane są zwykle nisko w ciernistych zaroślach. W lęgu składa od 3 do 6 jaj. Oboje z rodziców opiekują się pisklętami, które w ciągu dwóch tygodni od wyklucia są w stanie wylatywać z gniazda.
Zimuje w Afryce.
Literatura:
Perrins Ch. M., Wielka Encyklopedia Ptaków, wyd. Muza, wyd. III, Warszawa 2004.
Hudec K., Przewodnik Ptaki, wyd. Multico, Warszawa 1994.
Wygląd
Gąsiorek ma szara główkę. U samców przez oko przechodzi pas o ciemnej barwie. Ma kasztanowy grzbiet i jasny spód z czerwonawym odcieniem. Samiczki różnią się od samców. Z wierzchu są brązowe, spód natomiast mają pokryty brązowymi pręgami.
Biotop
Żyje na obrzeżach lasów – tylko wyjątkowo gniazduje wewnątrz zwartych kompleksów leśnych. Lubi sady, ogrody, otwarte tereny porośnięte krzewami, wrzosowiska i miejsca, gdzie nietrudno o żywopłoty. Często pojawia się na polach pokrytych kępami drzew. Nie występuje w miastach, choć można spotkać go na obrzeżach terenów zabudowanych w parkach, na cmentarzach i działkach.
Występowanie
Gniazduje na terenach od Europy Zachodniej (poza południową Hiszpanią i Portugalią) do Azji Środkowej. Próżno go natomiast szukać w Irlandii, w środkowej i północnej części Wielkiej Brytanii, a także na Sycylii, Cyprze i Krecie. Omija też daleką północ Europy. Gniazduje w całej Polsce – jest szeroko rozpowszechniony i średnio liczny. Szacuje się, że w latach dziewięćdziesiątych było w Polsce 300-400 tys. par gąsiorków.
Lęgi
Odbywa jeden lęg w roku, najczęściej na przełomie maja i czerwca. W lęgu pojawia się 4-6 jaj o ubarwieniu zielonoróżowym lub też białych w plamki. Pisklęta po wykluciu przebywają w gnieździe około dwóch tygodni, a potem jeszcze przez jakiś czas pozostają pod opieką rodziców.
Pokarm
Gąsiorek pożera duże owady. Nie gardzi małymi gadami, pisklętami ptaków i niewielkimi gryzoniami.