Latest wildlife posts
Witajcie serdecznie.
O 10:34 odbyło się ważenie. Maleństwo ma 69 dni
i waży 5 kg (11 funtów). To o 1kg więcej niż w zeszłym tygodniu i 800g więcej niż tydzień wcześniej
Dziś trochę bardziej wilgotny dzień w Pukekura/Taiaroa Head. Ale nie tak mokry, aby odwołać dzień ważenia lub spowodować problemy dla piskląt, ponieważ są one przystosowane do tego rodzaju pogody.
Widać tutaj, że nie cały puch jest mokry, w rzeczywistości skóra będzie pod tym wszystkim miła i ciepła i sucha,
a to się liczy.
Otrzymaliśmy wyniki DNA z laboratorium. Maluszek to samiczka. Z powodu pewnych opóźnień i problemów z próbkami nie mamy jeszcze pełnego zestawu wyników. Mamy nadzieję, że w odpowiednim czasie uzyskamy pełne wyniki.
Filmik z ważenia : https://www.youtube.com/watch?v=eoL8NTuWP1U
Show more
O 10:34 odbyło się ważenie. Maleństwo ma 69 dni
i waży 5 kg (11 funtów). To o 1kg więcej niż w zeszłym tygodniu i 800g więcej niż tydzień wcześniej
Dziś trochę bardziej wilgotny dzień w Pukekura/Taiaroa Head. Ale nie tak mokry, aby odwołać dzień ważenia lub spowodować problemy dla piskląt, ponieważ są one przystosowane do tego rodzaju pogody.
Widać tutaj, że nie cały puch jest mokry, w rzeczywistości skóra będzie pod tym wszystkim miła i ciepła i sucha,
a to się liczy.
Otrzymaliśmy wyniki DNA z laboratorium. Maluszek to samiczka. Z powodu pewnych opóźnień i problemów z próbkami nie mamy jeszcze pełnego zestawu wyników. Mamy nadzieję, że w odpowiednim czasie uzyskamy pełne wyniki.
Filmik z ważenia : https://www.youtube.com/watch?v=eoL8NTuWP1U
#Pokrzywnica
Pokrzywnica (Prunella modularis) to średnio liczny u nas ptak z rodziny płochaczy. Jest wielkości wróbla. Upierzenie z wierzchu jest brązowe z ciemnym, grubym kreskowaniem. Boki głowy, szyja i pierś są szare, pokrywy uszne brązowe i kreskowane. Ma ostry dziób. Brak dymorfizmu płciowego.
Występowanie i środowisko PL
Ptak ten występuje prawie w całej Europie, na niewielkich obszarach w Azji i Afryce. W Polsce jest obecna na terenie całego kraju. Preferuje środowisko leśne, kosodrzewinę, różne zadrzewienia. Lubi sąsiedztwo zbiorników wodnych.
Tryb życia i zachowanie
Prowadzi dość skryty tryb życia. To częściowo ptak wędrowny. Ptaki z północy i środkowej Europy (w tym z Polski) na zimę odlatują na południe Europy. Zwykle występuje samotnie, w okresie lęgowym w parach. U nas zimują pojedyncze osobniki. Zwykle żeruje na ziemi lub nisko nad ziemią, ale zawsze w ukryciu.
Pożywienie
Pokrzywnica zjada owady i nasiona roślin.
ozmnażanie
Ptaki mogą tworzyć pary, samiec może mieć kilka samic, a samica dwóch samców. W takim przypadku każdy z samców uczestniczy w dokarmianiu potomstwa. Samica dopuszcza do kopulacji dwóch samców, samce zaś rywalizują o wyłączność, nawet niszcząc lęgi rywala. Zwykle wyprowadza dwa lęgi w roku. Gniazdo buduje samica, zwykle w krzewach, dość nisko nad ziemią. W zniesieniu 4-6 (7) jaj, których wysiadywanie trwa 12-13 dni. Po 11-12 dniach od wyklucia młode uzyskują lotność.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.
Ciekawostki
To jeden z nielicznych naszych ptaków, w przypadku których śpiewa nie tylko samiec, ale i samica.
Show more
Pokrzywnica (Prunella modularis) to średnio liczny u nas ptak z rodziny płochaczy. Jest wielkości wróbla. Upierzenie z wierzchu jest brązowe z ciemnym, grubym kreskowaniem. Boki głowy, szyja i pierś są szare, pokrywy uszne brązowe i kreskowane. Ma ostry dziób. Brak dymorfizmu płciowego.
Występowanie i środowisko PL
Ptak ten występuje prawie w całej Europie, na niewielkich obszarach w Azji i Afryce. W Polsce jest obecna na terenie całego kraju. Preferuje środowisko leśne, kosodrzewinę, różne zadrzewienia. Lubi sąsiedztwo zbiorników wodnych.
Tryb życia i zachowanie
Prowadzi dość skryty tryb życia. To częściowo ptak wędrowny. Ptaki z północy i środkowej Europy (w tym z Polski) na zimę odlatują na południe Europy. Zwykle występuje samotnie, w okresie lęgowym w parach. U nas zimują pojedyncze osobniki. Zwykle żeruje na ziemi lub nisko nad ziemią, ale zawsze w ukryciu.
Pożywienie
Pokrzywnica zjada owady i nasiona roślin.
ozmnażanie
Ptaki mogą tworzyć pary, samiec może mieć kilka samic, a samica dwóch samców. W takim przypadku każdy z samców uczestniczy w dokarmianiu potomstwa. Samica dopuszcza do kopulacji dwóch samców, samce zaś rywalizują o wyłączność, nawet niszcząc lęgi rywala. Zwykle wyprowadza dwa lęgi w roku. Gniazdo buduje samica, zwykle w krzewach, dość nisko nad ziemią. W zniesieniu 4-6 (7) jaj, których wysiadywanie trwa 12-13 dni. Po 11-12 dniach od wyklucia młode uzyskują lotność.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.
Ciekawostki
To jeden z nielicznych naszych ptaków, w przypadku których śpiewa nie tylko samiec, ale i samica.
Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe
Obserwacje z lasu...
Fot Roman Pasionek
Obserwacje z lasu...
Fot Roman Pasionek
Ośrodek Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Jeziorach Wysokich, Lasy Państwowe
·
#pożar
Niestety, mamy złe wiadomości.
Dziś w Nadleśnictwie Lubsko po godz. 12.00 wybuchł pożar.
Służby ciągle są na miejscu.
Pożar zaczął się od suchych łąk. Przy silnym wietrze szybko przeniósł się do lasu. Łącznie objął prawie 20 ha, w tym ok. 13 ha lasu.
Prawdopodobnie było to podpalenie.
To największy pożar w naszym nadleśnictwie od 15 lat.
Zwracamy się z prośbą o czujność, ostrożność i alarmowanie.
fot. Paweł Mrowiński
Show more
·
#pożar
Niestety, mamy złe wiadomości.
Dziś w Nadleśnictwie Lubsko po godz. 12.00 wybuchł pożar.
Służby ciągle są na miejscu.
Pożar zaczął się od suchych łąk. Przy silnym wietrze szybko przeniósł się do lasu. Łącznie objął prawie 20 ha, w tym ok. 13 ha lasu.
Prawdopodobnie było to podpalenie.
To największy pożar w naszym nadleśnictwie od 15 lat.
Zwracamy się z prośbą o czujność, ostrożność i alarmowanie.
fot. Paweł Mrowiński